04 de febrer 2010

Vic i l'empadronament

Després d'un llarg silenci, torno a dir de les meves i m'atraveixo a escriure aquesta vegada, sobre un tema tan delicat com és el de la immigració, arrel de la polèmica sorgida els darrers dies sobre el nou sistema d'empadronament que l'ajuntament de Vic volia aplicar.

D'entrada dir que "m'atraveixo" perquè no tinc suficients coneixaments com per poder analitzar quines repercussions (a nivell legal, social... etc) pot generar el fet de negar o no, l'empadronament als immigrants indocumentats, i per tant, se'm fa difícil, tot i que no impossible, opinar a favor o en contra de la mesura, tenint clara, això sí, una postura bàsica; anar en contra de tota xenofòbia i demagògia barata, la qual ha estat, segons la meva opinió, a l'ordre del dia, a quasi bé tots els mitjans de comunicació, criminalitzant una ciutat que ha estat capdavantera i modèlica en quant a la integració de la immigració i que ha realitzat importants esforços per aconseguir-ho, tenint en compte els deficients recursos aportats per l'Estat Espanyol i el ràpid augment dels nouvinguts en molt poc temps, impulsant polítiques per a la seva integració com la xarxa d'atenció d'acollida municipal i les polítiques de formació i educació destinades a aquests col.lectius.

Una de les premises que el President del Govern Espanyol, el Sr. Rodríguez Zapatero, va deixar clara en les seves intervencions al respecte de la polèmica és que "el principi d'integració i de convivència s'ha de mantenir per sobre de qualsevol altre circumstancia" , crec personalment, que aquesta ha estat sempre la intenció de la ciutat de Vic, i que el Govern Espanyol, envés de reconèixer les contradiccions legals i els repetits errors en les seves competències, ha optat per donar lliçons solemnes de "moralina" a l'administració local, obviant que la última llei d'estrangeria, d'acord amb les directives europees, determina l'expulsió dels immigrants sense visat, extrem que no es compleix, generant així un problema pels municipis.

Sí, per entrar a Espanya fa falta autorització, doncs el Govern Espanyol diu que una persona ha de tenir passaport visat per entrar al país, si és així, a l'Ajuntament de Vic se li està imposant que consideri legals als immigrants en situació irregular. Per altra banda, la ciutat de Vic, intentava mantenir un model d'integració i cohesió, através possiblement, d'un mitjà erroni, com és l'ús del padró municipal com a eina per gestionar el control del fluxe migratori, doncs aquesta mesura per si sola, distorcionaria el nombre real d'immigrants al nostre país, agreujant així la manca de recursos socials, i segurament, comportaria altres repercussions negatives a nivell econòmic i legal...

Segons la meva opinió, considero que el debat generat al voltant de la polèmica ha estat positiva, i que la finalitat de l'Ajuntament de Vic en general i de l'Alcalde en particular, no ha estat treure a la llum un problema de racisme, com molts mitjans de comunicació han volgut fer creure, sinó posar sobre la taula una problemàtica que va des de la crisi econòmica que dificulta als ens locals a gestionar els seus serveis bàsics, a una legislació espanyola ambigua, passant per la manca de recursos que aporta l'Estat Espanyol als municipis, per poder fer front a temes que els superen com són: l'educació, la sanitat, l'habitatge, el treball...

El debat sembla que ha amainat als mitjans de comunicació, esperem no sigui així en l'àmbit polític, mentre estant, la societat civil, més que opinar sobre si és moral o legal l'empadronament de persones indocumentades, potser ens hauríem de preguntar, com arriben, a través de quins mitjans i organitzacions, i amb quina finalitat s'estableixen al nostre país... o potser millor no... no fos cas que en tornéssim a sortir escaldats... !!!!